Nealko pivo - výroba

 

Nealkoholické pivo zažívá rozmach.

Jak se vyrábí?

Některé zdroje uvádějí, že jsou Češi druzí za Španěly v pití nealkoholického piva. Nealko, nebo chcete-li pito, již tvoří tři procenta výroby českých pivovarů, jeho produkce se výrazně zvýšila. Pivo s minimálním množstvím alkoholu začaly vyrábět i minipivovary, ačkoliv je technologie výroby náročnější.

Technologií výroby je více

Podle českých zákonů může obsahovat pivo s označením nealkoholické maximálně půl procenta alkoholu. Existuje několik technologií, jak toho docílit. První nealkoholické pivo vyráběné po druhé světové válce bylo vyráběno vakuovou filtrací, nyní se však uplatňují jiné postupy. Alkohol je možné odstranit z piva vyrobeného tradiční cestou, nebo lze během výroby použít technologie, při kterých tolik alkoholu nevznikne. Mezi první typ výroby patří finančně náročnější procedury jako například reverzní osmóza, extrakce piva fluidním oxidem uhličitým, lyofilizace a další procesy, které běžnému člověku „nechemikovi“ určitě nic neříkají.

Druhým typem výroby, tedy omezení vzniku alkoholu během vaření, bylo například vyráběno české Pito. Při výrobě tohoto řidiči oblíbeného nápoje byl kvasný proces přerušen velmi brzo, tedy nevzniklo zde téměř žádné množství alkoholu. Podobnou metodou se vyrábějí některá nealkoholická piva dodnes.

Birell jedničkou na trhu

Nealkoholické pivo v Česku vyrábí již skoro třicet pivovarů. Jedničkou na trhu je Radegast Birell, jehož sládci se nechali inspirovat výrobou nealka ve Švýcarsku. „Nápad vznikl v dubnu 1991 a krátce nato se podařilo navázat kontakt s curyšským pivovarem Hürlimann, který již v roce 1962 přišel s radikálně novou technologií výroby nealkoholického piva za použití unikátních kvasinek bez přerušení kvasného procesu,“ uvádí pivovar na svém webu s tím, že proceduru sládci z Nošovic ještě upravili.

Nyní se na českém trhu začaly objevovat různé druhy nealkoholického piva. Humpolecký pivovar Bernard je známý například svými ovocnými nealky s chutí višně a švestky. Řidiči však mohou ochutnat i polotmavá nealkoholická piva.